Tíz fiatal kutató kapott Junior Prima díjat

Tíz fiatal kutató kapott Junior Prima díjat

Tíz fiatal kutató tevékenységét ismerte el a Magyar Fejlesztési Bank a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájával.

A szakmai zsűri döntése nyomán alapján a kémia, a biológia, az orvostudományok, illetve a csillagászat területén kiváló kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósok kaphatták meg a kétmillió forinttal járó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián.

Ebben az évben Ábrányi-Balogh Péter vegyészmérnök, Czövek Dorottya orvos, Harami Gábor biológus, Kreizinger Zsuzsa állatorvos, Kun Emma csillagász, Pancsa Rita Anna biológus, Pap Domonkos biológus, Szalárdy Levente orvos, Takáts Szabolcs biológus és Vancsó Péter fizikus kapta az elismerést.

A díjazottak személyére évente a bank által felkért, az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok tesznek javaslatot. Idén ötvenöt kutatót terjesztettek fel az elismerésre, a szakmai zsűri közülük választotta ki az internacionális szinten is jegyzett kutatási eredményekkel büszkélkedő kitüntetettet.

A Junior Prima díj és a vele járó anyagi pártfogás nem kizárólagosan megerősítést ad az ifjú tudósok munkájának folytatásához, de elismeri azokat az erőfeszítéseket és áldozatokat is, amelyeket a akadémiai sikerek elérése érdekében a díjazottak családtagjai és munkatársai hoznak.

mti