Múzeumi Szabadegyetem indul Gyulán

Múzeumi Szabadegyetem indul Gyulán

Szabadegyetemet indít novembertől havi rendszerességgel a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. A közgyűjtemény a birtokában található izgalmas tárgyakat és felhalmozott ismereteket szeretné minél inkább közkinccsé tenni – közölte az intézmény közleményben a sajtó képviselőivel.

„A múzeumok, mindent összevetve a gyulai közgyűjtemény sem mindössze kiállításokkal várja a történelem, a múlt, a kulturális értékek szerelmeseit, hanem a muzeális intézmények másik két alapfeladatát is ellátja: feltárja, gyűjti és akadémiai igénnyel feldolgozva tárja a kíváncsiskodók elé mindazt a kincset, aminek a megőrzésére hivatott” – például ezzel indokolta szabadegyetemként meghatározott sorozatot az információ alapján az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

Liska András hangoztatta még, ennél is tovább áhítanának lépni, és a raktáraikat az ott felfedezhető különlegességek egyszeri, alkalmankénti bemutatásával kinyitni, valamint az eddig négy fal közt őrzött ismereteket történetmeséléssel továbbadni.

A gyulai múzeum mindemellett abban a jellegzetes helyzetben van, hogy nincs önálló kiállítótere; az őrzésünkben található régiségeket és okmányokat, szellemi javakat a szakmai kezelésükben található települési kiállítóhelyeken, a gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel Ferenc Emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban tudják a vendégek elé vinni.

Az térítésmentes Múzeumi Szabadegyetem eseményeinek a színtere a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya lesz; a programok havonta egyszer, szerdánként lesznek ezután. Ez alól kivétel a november, mikor is a hónap elején Liska András régész előadását hallgathatják meg a kíváncsiskodók „Bizánci aranytárgyak a Paradicsomból. Egy régészeti ásatás kincsei és rejtélyei” címmel. A hónap végén mindazonáltal őszi sétát szerveznek Gyula történeti városrészében.

Decemberben a Gyulai Várszínház történetéből idéznek fel szemelvényeket; januárban a farsangi időszak gasztrotörténeti jellegzetességeit, az arisztokrata és polgári étkeket veszik górcső alá. Februárban Apor Vilmos plébános gyulai tevékenysége kerül a fókuszba; márciusban mindazonáltal a gyulai márciusi ifjúról, Pálffy Albertről és az 1848-49-es forradalmi eseményekről lesz szó.

A széria – egyelőre – utolsó előadása április 26-án lesz, mikor is a gyulai 2. számú honvéd gyalogezred, emellett a békéscsabai 101. császári és királyi gyalogezred történetéről, egy I. világháborús memoár könyvismertetőjéről ad elő Cseresznyés János történész.

mti