Minden műkincs elkelt a Föld első Zsolnay-aukcióján

Minden műkincs elkelt a Föld első Zsolnay-aukcióján

Az egyik legjobb kinézettel rendelkező Zsolnay-alkotásként nyilvánított elefántfejes virágtartó edény kelt el a legmagasabb áron, 11 millió forintért a Virág Judit Galéria árverésén; a Föld első, konkrétan Zsolnay-művekből összeállított aukcióján minden tárgy elkelt.

Az eseményen 57 tételt árvereztek el.

Az 57 kerámia összkikiáltási ára 38 millió forint volt, a leütési ár – tekintélyes licitekkel – több mint 2,6 szoros áremelkedéssel megközelítette a 100 millió forintot.

Egyedülálló ritkaságként szerepelt az aukción a mesterek által az egyik legjobb kinézettel rendelkező Zsolnay-alkotásként nyilvánított elefántfejes virágtartó edény, amely Kapás Terjedelmes Mihály nevéhez fűződik. Az 1909-ből származó edény kikiáltási ára 3 millió forint volt, és végül jóval a 7 milliós becsértéke felett, 11 millió forintnál ütötték le.

A legnagyobb áremelkedést Mack Lajos gyűmölcsöstála érte el, aminek licitje 1 millió forintos kikiáltási árról indult; a antikvitás végül 5 millió forintért kelt el. 4 millió 800 ezer forintért talált új gazdára a 3-4 millió forintra becsült, bogáncslevelekkel és virágokkal díszített váza, amely ugyancsak Kapás Mihály tervei alapján készült az 1900-as évek legelején.

Az árverés másik fénypontja Hidasi Pilló Sándor millenniumi díszítménnyel ellátott terjedelmes vázája volt, amely 1 millió 600 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 3 millió 400 ezer forintért kelt el. A Kehely szalagfülekkel, Tiffany-vonalas rajzzal című alkotás az amerikai gyűjtők kedvence volt: hosszas licitálás után jóval a becsérték felett, 4 millió 400 ezer forintért talált gazdára.

A rendkívüli formavilágú művek közt a Szalagos váza orchideákkal című darab kikiáltási ára 1 millió 400 ezer forint volt, és végül a duplájáért, 2 millió 800 ezer forintért kelt el.

A Virág Judit Galéria közölte: több mint 20 éves működésük alatt ez volt a legsikeresebb árverésük. Ezt tanúsítja az is, hogy minden tárgy elkelt, és szokatlanul magas, 260 százalékos volt a licitemelkedés – mutatott rá a galéria vezetője.

Törő István, a galéria egyik tulajdonosa alapján a Zsolnay-kerámiák elnyerték méltó helyüket az internacionális műkereskedelemben. Napjainkban már elmondható, hogy a legtöbb Zsolnay-gyűjtő Magyarországon van, és hazánk lett a Zsolnay-kereskedelem origója. A Zsolnay-vázák mint 10 évre visszatekintve is megtöbbszörözték értéküket, kitűnő befektetésnek bizonyultak – nyomatékosította Törő István.