Korszerűsödött a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti kiállítása

Korszerűsödött a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti kiállítása

A 20. századi magyar művészeti örökség megismertetésére vállalkozik a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum a nyilvánosságnak megnyíló modernizált képzőművészeti kiállításával.

A múzeum Fő utcai épületének második emeletén felszerelt, csaknem félezer alkotásból álló expo a magyar korszerű művészet meghatározó vonulatait szemlélteti, és a Rippl-Rónai József által is elindított korszerű festészeti gondolkodásra helyezi a hangsúlyt a festőművész kaposvári kultusza jegyében – áll az intézménynek a sajtó képviselőihez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kiemelték, a tárlat anyagának meghatározó részét a festő testvére, Rippl-Rónai Ödön vasutastiszt, műgyűjtő 1920-ban Somogy vármegyére hagyott gyűjteményének, egyben Magyarország egyik legjelentősebb műtárgyegyüttesének válogatott darabjai, kisebb hányadát a magyar művészet Rippl-Rónai József vonzáskörébe közvetlenül kapcsolható kiválóságainak művei alkotják.

A kíváncsiskodók a múzeumnak az elmúlt hónapokban kifestett, új világítástechnikával felszerelt termeiben megismerkedhetnek a 19. század második felének művészetével, A Nagybányai Iskola, a Nyolcak festőcsoport, az avantgárd képviselőivel, az alföldi művészekkel és a korabeli művésztelepekkel, csoportosulásokkal is.

A vendégek olyan mesterek alkotásait csodálhatják meg, mint Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Egry József, Kádár Béla, Barcsay Jenő és mások mellett Martyn Ferenc – olvasható a tájékoztatóban.

Az intézmény kitért rá: a bemutató megújítására a kiállítótér elavult infrastruktúrája okán volt szükség. A munkálatok lehetővé tették múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas helyiség kialakítását, s azt is, hogy a látogatók jól értelmezhető vizuális környezetben fedezzék fel a művészeti folyamatok változásainak mélyebb rétegeit, megértsék azok összefüggéseit.

mti