Két csillaggal is honorálta a Michelin 2017-es európai étteremkalauza a bécsi Amadort

Két csillaggal is honorálta a Michelin 2017-es európai étteremkalauza a bécsi Amadort

A Michelin örömmel ismerteti részleteiben is a Michelin Main Cities of Europe étteremkalauz harminchatodik, 2017-es kiadását: a legfrissebb kötet húsz állam 44 településében látható 2 332 vendéglátóhely ajánlását magába foglalja.

A Michelin 2017-es európai étteremkalauza (Main Cities of Europe) az európai nagyvárosok dinamikus és változatos gasztronómiai színterét mutatja – mondja Michael ELLIS, a Michelin útikönyvek kiadásáért felelős internacionális igazgató. – Európa kulturális és gazdasági találkozóhely; az utóbbi években mindazonáltal igen nagymértékű fejlődés tapasztalható a térség gasztronómiai kínálatában.

A modernizált ajánlati lista alapján az osztrák fővárosban van Amador már két csillaggal büszkélkedhet. Rebecca BURR, az étteremkalauz főszerkesztője mindent összevetve értékel: Ez az étterem egy rendkívül mutatós, boltíves kőpincében fedezhető fel, a boroshordók ugyanakkor egy üvegfal mögött úgyszólván egyesült erővel élnek a vendégekkel. A rutinos fiatal konyhafőnök igényes és kifinomult tálakat konstruál – intenzív ízek, trendi tálalás és prémium alapanyagok definiálják az ételeit.

Összesen 12 étterem lett újonnan kétcsillagos, mindent összevetve a kétcsillagosok száma mostantól 91-re emelkedett. Ebben az esztendőben 51 étterem érdemelte ki első Michelin csillagát, az egycsillagosok száma a 2017-es listában 386 lett. Az igényes munkát végző fiatal konyhafőnökök új generációja szerencsére folytonosan bizonyít, ezáltal nem panaszkodhatunk: soha nem volt ilyen változatos a kínálat remek éttermekből, ezek döntő része a családias, laza stílust képviseli – folytatja értékelését Michael ELLIS.

Három Michelin csillaggal az ez évi listában összesen 20 étterem megjelenik, az ez évi újonc köztük a Barcelonában látható Lasarte.

A Michelin csillaggal jutalmazott vendéglátóhelyek mellett a kötetben elfért a jó ár-minőség arányt képviselő Bib Gourmand kategória is. Ebben az esztendőben a Bib Gourmand kategória 50 újabb étteremmel bővült, összesen voltaképpen 311 ilyen étterembe térhetnek be az Európa nagyvárosaiba vendégek. A Bib Gourmand évről évre sikeresebb, a nagyérdemű örömmel fogadja a jó tippeket, de a befektetők is mind gyakrabban felismerik a kiváló színvonalú gasztronómia, az szerény, családias hangulat és a pénztárcabarát árak kombinációjában rejlő lehetőségeket. A Michelin étteremkalauz olvasóinak sokszor okoznak kellemes meglepetést ezek az vendéglők, amelyek ugyan gyakran nem kapják meg a kellő figyelmet, számuk ellenben évről évre nő – és annyit elárulhatunk, hogy ezek a helyek inspektoraink igazi kedvencei. A Bib Gourmand mondanivalója: lehet bármiszerű stílusú a konyha, a minőség állandóan hibátlan, az árak ugyanakkor elfogadhatók.

Az angol nyelven kiadott Michelin Main Cities of Europe étteremkalauz célközönsége mindenekelőtt az Európát beutazó üzletemberekből áll, ugyanakkor az európai városnézésre utazó, romantikára vagy kulturális élményekre vágyó turista is ugyanúgy megtalálja benne a neki szóló ajánlatot. A vendéglátóhelyeket ismertető leíráson túl másfajta praktikus információkat is magába foglal a kalauz, példának okáért várostérképeket.