Futurisztikus műalkotások a korszerű BMW i7 főszereplésével: Nick Knight sztárfényképész progresszív fotósorozatot álmodott valóra

Futurisztikus műalkotások a korszerű BMW i7 főszereplésével: Nick Knight sztárfényképész progresszív fotósorozatot álmodott valóra

A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 világpremierjével megkezdődik a luxuskategóriában a vezetési hatás és a magán mobilitás új korszaka. Eme autóipari mérföldkő bevezető kampányán a BMW Group a világhírű brit divatfényképésszel és művésszel, Nick Knight-tal dolgozott közösen. „A BMW i7 a legmagasabb szintű mérnöki munka megtestesülése, ezáltal az volt a célunk, hogy a modellt egy nemzetközileg elismert művész valódi műalkotásként fényképezze le és állítsa színpadra. A Nick Knight-tal való rendkívüli együttműködésünk mindannyiunk részére inspiráló volt. Korábban egyetlen BMW modellt sem állítottunk reflektorfénybe ennyire művészi és ennyire progresszív stílusban” – nyilatkozott Jens Thiemer, a BMW márkaigazgatója.

Ez a Forwardizmus művészete: a modern, tisztán elektromos meghajtású BMW i7 egy új időszak hírnöke, amit Nick Knight egy jellegzetes fotó- és videósorozat képében álmodott meg. A Forwardizmus ennek értelmében a jövő idő előtti meglátásában és megtapasztalásában rejlő örömöt jelenti. E merőben új kifejezés koncepciója arról szól, hogy örökösen megkérdőjelezzük és vitatjuk a megszokott konvenciókat, hogy ezáltal a lehető legjobb élményeket éljük át és egy jobb jövőt teremtsünk. A stúdiómunka végeredménye egy kiváltképp kifejező, érzéki és esztétikailag megragadó, továbbfejlesztett fotósorozat, amely a feje tetejére állítja a megszokott perspektívákat. A fényképek és videók olyanok, mintha fénnyel lennének megfestve, a nézőt a korszerű potenciálok és érzelmek színes világa felé kalauzolva.

„A Forwardizmus alapötletét, amely alapján a múlt helyett a jövőre kell koncentrálnunk, roppantul magaménak érzem” – mesélte Nick Knight. „Számomra ez az egyetlen módja annak, hogy hitelesen fejezzük ki magunkat és kihívást jelentő célokat tűzzünk ki. Így is döntöttem úgy, hogy a modern BMW i7 fényképei tekintetében invertálom a színeket és ezáltal olyan árnyalatokkal dolgozhatok, amelyek a következőkben részletezett gondolatot fejezik ki: „Ez valami teljesen új. Olyasmi, melyet korábban nem láttál.” Ez volt a projekt kiindulópontja, hogy az embereket előremutató gondolkodásra ösztönözzem. Különösen lényeges volt számomra, hogy a végeredmény másképp nézzen ki, mint bármi, melyet eddig láttál” – tette hozzá.

Merész, játékos és elgondolkodtató

Nick Knight napjaink egyik leginnovatívabb és legjelentősebb fényképésze. Munkáiban az angol divatfényképész évtizedek óta szakít a hagyományos konvenciókkal, permanensen feszegetve a művészetek és a modern műszaki megoldás határait. Vezető tervezők oldalán felépített találékony együttműködéseinek betudhatóan az 1958-ban született művész a divatfényképezés megkerülhetetlen ikonjává érett. Nick Knight a fényképezőgépén át kérdőjelezi meg a szépségről alkotott szokásoknak megfelelő elképzeléseket és ellentmondásos társadalmi kérdéseket feszeget, míg játszik az illúzióval és a valósággal. Szenvedélyesen kísérletezik a legkorszerűbb technológiákkal, amelyeket műveiben előszeretettel vegyít a tradicionális fotográfia eszközeivel. Eközben önmagát és művészetét is örökösen újra és újra feltalálja.

A modern BMW i7 bevezető kampányát a The Game ügynökség váltotta valóra a többszörösen díjazott Thim Wagner direktor iránymutatása mellett. „Óriási megtiszteltetés volt Nick Knight oldalán dolgozni. Évtizedek óta követem a életművét és tudom, hogy régóta megelőzte a korát. Ez az, ami leginkább összekapcsolja őt a BMW-vel: a soha nem állunk meg, állandóan fejlődünk attitűd” – mondta a direktor.

Merész, játékos és elgondolkodtató. Három tulajdonság, amelyek évek óta meghatározzák Nick Knight életművét. A korszerű BMW i7 piaci bevezetéséhez állított elő kampányt sem lehetne találóbban jellemezni.