Első alkalommal térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának egész génkészletét

Első alkalommal térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának egész génkészletét

Első alkalommal térképezték fel a Vezúv Kr. u. 79-es pusztító kitörése folytán meghalt pompeji áldozat egész örökletes genetikai információját.

A kutatásról a Scientific Reports akadémiai lap megjelent friss száma nyomán a The Guardian online kiadása számolt be. A Koppenhágai Egyetem geogenetikusa, Gabriele Scorrano vezette kutatócsoport két áldozattól, egy nőtől és egy férfitól vett mintát. Maradványaikat a kovács házának nevezett pompeji épületben találták meg, melyet 1914-ben kezdtek feltárni.

Noha a tudósok két áldozattól vettek mintát, csak a férfi maradványaiból tudták az egész genomot szekvenálni, vagyis az egész génkészletet feltárni, mivel a nő mintájának szekvenciáiban nagy hézagokat találtak.

A friss tanulmány megjelenéséig a pompeji emberi és állati maradványokból csak a mitokondriális DNS rövid szakaszait sikerült szekvenálni.

A férfi 35-40 éves volt, amikor a óriási erejű vulkánkitörés a halálát okozta. DNS-ét összevetették 1030 ősi emberi és 471 mai nyugat-eurázsiai ember génkészletével, és azt találták, hogy a pompeji férfi DNS-e a legtöbb hasonlóságot a közép-olaszországi korszerű emberekkel és az ókori római korban éltekkel mutatta. Mitokondriális DNS-e és az Y-kromoszómájának DNS-e elemzésével olyan géncsoportokat is azonosítottak, amelyek Szardínia szigetén gyakran előfordulnak, de a császárság közepette Itáliában élők közt nem, ami azt hivatott alátámasztani, hogy az egész Appennini-félszigeten nagy lehetett a genetikai sokféleség abban az időben. A férfi csontvázának elemzésekor az egyik csigolyán elváltozásokat is azonosítottak, a DNS-szekvenciák ugyanakkor arra utaltak, hogy a férfinak halála előtt tuberkulózisa volt.

A nő elmúlt ötvenéves, és ízületi kopásban szenvedhetett. „Valószínűleg így várták meg otthonuk biztonságában, amíg véget ér az egész, amíg a többi áldozat menekülni kezdett, így maradványaikat a nyílt terepen találták meg” – mondta Serena Viva, a Salernói Egyetem antropológusa, a kutatócsoport tagja.

A tudósok azért reméltek, hogy ősi DNS-t tudnak kinyerni a maradványokból, mert a kitöréssel a levegőbe kerülő, úgynevezett piroklasztikus anyagok, vagyis vulkáni kőzetek megvédték a maradványokat a DNS-t károsító hatásoktól, például az oxigéntől.

mti