Az egyszerű formanyelv és a leleményes helykihasználás találkozása: a korszerű ötajtós MINI

Az egyszerű formanyelv és a leleményes helykihasználás találkozása: a korszerű ötajtós MINI

Az angol prémiumgyártó kisautó-palettájának első ötajtós egyéniségét mostantól új stílusjegyek és a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés lebilincselő fényjátékai emelik ki a tömegből. A nemzetközileg több mint 500 000 darabban elkelt modell új kiadásának első példányai 2021 márciusában érkeznek meg az utakra.

A MINI kisautó-palettáján az ötajtós MINI szolgál arra ékes példaként, hogy a leleményes helykihasználás miként ölthet testet a MINI jellegzetes stílusában. Az ötajtós MINI a vezetés élményét különleges hangulattal és varázslatos funkcionalitással összevonja, amelyeket mostantól új stílusjegyek, a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés – amely specifikus a kisautók mezőnyében –, széleskörűen újragondolt utastér és az összes régebbinél mutatósabb felszereltségi tételek emelnek új szintre. Az újdonság piaci bevezetése 2021 márciusában kezdődik.

Az ötajtós MINI az angol prémiumgyártó kisautóira sajátos minden kvalitással ellátott, míg még több helyet és még nagyobb kényelmet biztosít. A különbség a háromajtós MINI-hez képest 72 milliméterrel megnövelt tengelytávolság és 160 milliméterrel hosszabb karosszéria, noha a nagyvárosi forgatagban az ötajtós MINI éppoly fürge és szorgalmas, mint háromajtós testvére. A hátsó üléssorban három egész értékű ülés kapott helyet, amelyeken az utasok nem kizárólagosan a plusz ajtók, de az érezhetően nagyobb láb-, váll- és fejtér előnyeit is kiélvezhetik. Az utastér eközben meglepően multifunkcionális, és a csomagtér alapesetben 278 liter térfogata a 60: 40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével egészen 941 literig bővíthető.

A vezetési benyomás és a multifunkcionális funkcionalitás eme egészen példa nélküli harmóniáját már a kezdetektől fogva osztatlan rajongás veszi körbe, tudniillik a kisautó-szegmens új járműkoncepciójának megalkotásával a MINI merőben új célcsoportokhoz juttatta el a márka által fémjelzett vezetési élményt. Piaci bevezetése óta az ötajtós MINI az egész világon több mint 500 000 példányban talált gazdára, ebből a 2020-as év önmagában több mint 56 000 darabot tesz ki.

Az ötajtós MINI kényesen megtervezett frissítésével a mérnökök gondoskodtak arról, hogy a modell hosszú évek óta íródó sikertörténete tovább folytatódjon. A korszerű, egyszerű formanyelv a karosszéria leglényegesebb egyediségeit helyezi a figyelem középpontjába. A modell frontrészén a hűtőrács hatszögletű kerete minden eddiginél meghatározóbb és nagyobb felületet ölel körbe, az első fényszórók ugyanakkor jellegzetes MINI stílusjegyekként világítanak. A LED-technológiás első fényszórók az alapfelszereltség részei, miként az angol zászló motívumait idéző, szintén LED-es hátsó lámpák is. A ködlámpákat függőlegesen vágott légbeömlők helyettesítik, előbbiek szerepét mindazonáltal az úgynevezett „rosszidő-fényforrások” töltik be. Miként a távolsági fények mátrix funkciói, úgy ezek is a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető, adaptív LED-technológiás első fényszórók részei. A frontrész prémium kisugárzását az első lökhárító keresztmerevítője fokozza, amely már a karosszéria színében pompázik.

A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Piano Black Exterior külső felszereltségi csomag tételein felül a korszerű ötajtós MINI-t a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezéssel is személyre szabhatják az angol prémiummárka kliensei – szintén a külön választható extrafelszereltség részeként. A tető, aminek hossza a tengelytávolsággal egyesült erővel növekedett a háromajtós MINI-hez képest, a szélvédőtől egészen a hátsó légterelő szárnyig nyúlva nyújtsa a San Marino Blue (elöl), a Pearly Aqua (középen) és a Jet Black (hátul) árnyalatok harmonikus átmenetét. A fényezők a három árnyalatot egymást követően, nedves fényezési eljárással viszik fel a felületre. A „Spray Tech” névre keresztelt új karosszériafényezési technikát a MINI remekül integrálta oxfordi gyára tömegtermelési folyamatába, a szüntelen változó fényezési állapotok folytán viszont előfordulhatnak enyhe eltérések az egyes tetők mintázatában. Mindez azt eredményezi, hogy a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezéssel ellátott ötajtós MINI modellek összese már gyárilag jellegzetes fényezést visel.

A Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés a korszerű ötajtós MINI-hez elérhető megközelítően minden karosszériafényezési árnyalattal vegyíthető, még a modern Rooftop Grey metál fényezéssel is. A karosszéria hasonlóan erőteljes, azonban tetszetős szürke tónusa – amely enyhén ezüstös fénybe folyik keresztül – a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés impozáns kiegészítő árnyalata.

A korszerű ötajtós MINI utasterében széleskörűen újragondolt műszerfal és egy sor új kényelmi szerepkör erősíti a bőséges helykínálatot. A középső szellőzőrostélyokat a mérnökök egész egészében újratervezték és dekoratívan a középkonzol vonalvezetéséhez igazították. Újragondolták a központi műszeregységet is, amely az alapfelszereltségként kínált 8,8” képernyő-átmérőjű központi megjelenítőnek otthont adva nyomatékosítja az utastér korszerű, prémium hangulatát. Újdonság amellett a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető multifunkciós műszerfali megjelenítő és a multifunkciós gombokkal ellátott, már alapfelszereltségként bőrrel borított sportkormány. A modern ötajtós MINI-ben első alkalommal válik elérhetővé a kormányfűtés a külön választható extrafelszereltség részeként.

Az utastér minden eddiginél pihentetőbb, kényelmesebb atmoszférájához a változatos kijelző- és hangulatfények is nagymértékben hozzájárulnak. A multifunkciós műszerfali monitor és a központi monitor megjelenítési megjelenése két eltérő üzemmódban változtatható: „Lounge” üzemmódban a megjelenített tartalmak türkiz és halványkék árnyalatban világítanak, amíg „Sport” módban a vörös és antracit színek dominálnak. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Vezetési Üzemmódok (MDM – MINI Driving Modes) során a monitorok színe és az utastér hangulatvilágítása is a kiválasztott vezetési üzemmódhoz igazodik. A modern ötajtós MINI ezáltal minden pillanatban meghitt atmoszférával kedveskedik az ügyfeleknek.